illyabey: (Илья Бей)
[personal profile] illyabey
Въ древнѣй Церкви обыкно­венно было посвящать дїаконѵссъ, и дабы и сей обрядъ, поелику нынѣ освя­щенїе ихъ не во употребленїи, не остался въ неизвѣстїи, описывается изъ древнихъ Греческихъ книгъ со всѣми обстоятельствами.
При совершенїи литургїи во время, въ которое приводится дїаконъ, вво­дится въ алтарь и имущая посвятить­ся въ дїаконѵссы, она не прегибая колѣнъ, и не возлагая главы на алтарь, преклоняетъ оную предъ Епископомъ.
Дїаконѵсса да изберется дѣва цѣло­мудренная, аще же бы и не была дѣва, да будеть вдова единаго мужа жена, вѣрная и честная.
Епископъ благословивъ и возложивъ на главу ея омофоръ и руку, чтетъ молитвы.
Божественная благодать всегда немодная врачующи, и оскудѣвающая восполняющи проручесшвуетъ, имярекъ, благоговѣйнѣйшую во дїаконѵссу: помолимся убо о ней, да прїидешь на ню благодать всесвятаго Духа.
Клиръ поетъ: Госроди помилуй.
Епископъ во вреня пѣнія сего чтетъ молитву: Боже святый и всесильный, иже рож­денїемъ единороднаго Сына твоего и Бога нашего отъ Дѣвы во плоти освятилъ еси полъ женскій, и не точїю муженъ но и женамъ святаго твоего Духа благодать и пришествїе даровалъ еси: самъ и нынѣ Господи на рабу твою сїю призри, и во услуженіе твоего дѣла призови ю, и низпосли на ню богатый и изо­бильный даръ святаго твоего Духа, соблюди ю въ православной вѣрѣ и въ жизни непороч­нѣй служеніе сіе по воли твоей всегда исполняти, яко тебѣ подобаетъ, всякая слава, честь и поклоненіе Отцу, и Сыну, и Святому Духу нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ.
Діакону рекшу:  аминь, Единъ чтетъ:
Миромъ Господу помолимся: и прочее ектенїи бываемой при посвященїи дїакона.
Епископъ же имѣя руку на главѣ ея, чтетъ молитву: Владыко Господи, иже и женъ посвящающихъ себе, да по твоему изволенїю во храмѣ святыхъ твоихъ, якоде подобаетъ, служить не отвергаещи, но въ чинъ служи­телей ихъ прїемлеши: и сїю рабу твою жела­ющую ти себе посвятити, и сего служенїя благодать исполнити святаго твоего Духа силу, якоже Фивѣ къ дѣлу служенія избраннѣй даровалъ еси, подаждь: сотвори Боже непорочно ей во святыхъ твоихъ Церквахъ пребывати, жизнь свою препроводоти, и паче тщательнѣй въ храненїи частоты явитися, и совершенну рабу твою покажи, яко да и сїя представъ предъ судище Христа твоего достойную непорочнаго жительства мѕду прї­иметъ, милостїю и человѣколюбїемъ едино­роднаго Сына твоего, съ нимъ же благословенъ еси со пресвятымъ и благимъ и живо­творящимъ твоимъ Духомъ всегда,  нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ.
По семъ обвиваетъ на шїи ея орарь, полагая концы его на перси подъ ман­тїю,
Потомъ дїаконъ чтетъ; Вся свя­тыя помянувше.
Причащается и она святыхъ тайнъ послѣ дїаконовъ, равно якоже и прочїи священно-служители; по причащенїи же Епископъ даетъ въ руцѣ ея святую чашу, которую она прїемши паки по­ставляетъ на престолѣ.

Приводится по изданию (здесь опущены ссылки на каноны):
О служенїи и чиноположенїяхъ Православныя Грекороссїйскїя Церкви. – СПб, 1819, стр. 198-201.
From:
Anonymous( )Anonymous This account has disabled anonymous posting.
OpenID( )OpenID You can comment on this post while signed in with an account from many other sites, once you have confirmed your email address. Sign in using OpenID.
User
Account name:
Password:
If you don't have an account you can create one now.
Subject:
HTML doesn't work in the subject.

Message:

 
Notice: This account is set to log the IP addresses of everyone who comments.
Links will be displayed as unclickable URLs to help prevent spam.

April 2017

S M T W T F S
      1
2345678
9101112131415
1617181920 2122
2324 25 26 27 2829
30      

Most Popular Tags

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Jul. 24th, 2017 10:53 am
Powered by Dreamwidth Studios